viernes, 15 de febrero de 2013

Champiñones con salsa de jitomate con chipotle - Mushrooms with tomato sauce with chipotle



Champiñones con salsa de jitomate con chipotle  -  Mushrooms with tomato sauce with chipotle
Esta receta es muy versátil porque puede usarse como plato principal o como guarnición. Puede comerse en tostadas, en tacos, en sopes, o con frijoles por un lado. Es un platillo vegetariano perfecto para el Lunes sin Carne.
Yo busco apoyar a los productores y negocios locales mientras pueda, y he estado recibiendo cada semana frutas y verduras locales y de temporada de Field Goods. Las fotos que pongo en este post fue usando productos de Field Goods, los portobellos, puerros, y puré de jitomate congelado. Las recetas originales usan cebolla en lugar de puerros. Tu usa lo que quieras y lo que tengas.

Las  idea originales son de Cocina y Comparte y Fácil de Digerir.

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This is a perfect vegetarian (and vegan) recipe for the MeatlessMonday. It can be used as main dish, or as side dish. You can have it with refried beans in tostadas or taco. I try to support local farms and business when I can, and for my veggies and frits, I receive them from Field Goods, a local company that delivers fresh veggies, fruits, cheese, herbs, and bread from local farms and bakery. In the pictures I’m using in this post, I was using Field Goods products for this dish: Portobello mushrooms, leeks, tomato puree, and garlic. In the original recipe, they use onion instead of leeks. You use what you have/want.

Ingredientes
Ingredients
1 puerro, o
½ cebolla mediana
1 leek, or
½ medium onion
2 hongos portobello grandes (se pueden usar cualquier otro tipo de champiñones)
2 big Portobello mushrooms (or any other kind of mushrooms you have at hand)
3  jitomates
3 roma tomatos, or
1 cup of tomato puree from the Field Goods bag
1 diente de ajo
1 clove of garlic
½ chipotle en adobo (o al gusto)
½ chipotle in adobo (or more if you want to)
¼ de cebolla mediana picada
¼ medium onion, chopped
2 tostadas o tortillas (opcional)
2 tostadas or tortillas (optional)
½ taza de frijoles refritos (opcional)
½ cup refried beans (optional)

*Makes about 4 small servings  - 4 porciones pequeñas aproximadamente

Procedimiento:
1.     Picar y salcochar la cebolla o el puerro en un sartén con un poco de aceite de oliva. Cocinar por unos minutos.
2.     Licuar los tomates con un poquito de agua, el ajo, el pedacito de chipotle, y sal al gusto.
3.     Agregar la salsa al sartén. Dejar que hierva a fuego medio. Mover constantemente.
4.     Mientras hierve la salsa, lavar y picar los champiñones.
5.     Agregar los champiñones a la salsa e incorporar los ingredientes. Bajar el fuego.
6.     Cocinar a fuego bajo por 5 o 10 minutos más.
Puedes comerlo en tostadas o en tacos, con frijoles refritos.


Procedure:
1.     Add some olive oil in to a hot pan. Add the chopped leek or onion. Cooke at medium heat for a few minutes.
2.     Mix in the blender the tomatoes or tomato puree with the garlic, chipotle, a little bit of water, and salt to taste.
3.     Add the salsa from the blender in to the pan with the leek or onion.
4.     Bring the salsa to boil.
5.     Meanwhile, wash and chop the mushrooms.
6.     Add the mushrooms to the sauce and incorporate the ingredients. Reduce heat and cook for 5 or 10 more minutes.
You can serve it as side dish, or main dish with brown rice or refried beans a side. Or if you want to have it in tostadas, spread some refried beans to the tostada, and then add the mushrooms. For tacos, warm up the tortillas in a pan until is soft, add some refried beans and then the mushrooms.

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